Fredagslunsjen: Kaos, Krise og Knallgod Nachos
- 14. mars
- 3 min lesing
Det er fredag, og det betyr én ting: Lunsjkaos på Næringsbygget! Som alltid er det Thomas Gifstad fra Laaven AS som står bak grytene, og denne gangen har han bestemt seg for å lage nachos. En enkel rett, tenker du? Ikke når Thomas er kokken.
Med en imponerende evne til å distrahere seg selv, en manglende forståelse for kjøkkenlogistikk og en nesten sjokkerende høy toleranse for varme stekepanner, lover dette å bli en lunsj vi sent vil glemme.
Forberedelser og Forviklinger
Allerede før han har fått fart på kjøkkenet, innser Thomas at han har glemt bakepapir. “Nei, jeg glemte bakpapir,” mumler han, før han febrilsk leter rundt. Han ser også ut til å ha startet med tilbehøret først, noe som vekker en del spørsmål fra de rundt.
“Skulle ikke det være i…?” prøver noen å si, men Thomas er allerede på vei videre i sitt eget tempo.
Varmen, Vifta og Små Brannskader
Når kjøttet skal stekes, slår Thomas selvsikkert fast at “det som er viktig, det er jo høy varme”. Problemet er bare at han ikke har tenkt over mengden. Å hive 800 gram kjøtt i en stekepanne på én gang viser seg raskt å være en dårlig idé. I stedet for deilig sprøstekt kjøtt, får han en slags dampende kjøttsuppe.
Som om det ikke var nok, er panna plutselig altfor varm. “Denne her ble jo veldig varm da… AU!” utbryter han og trekker hånden raskt unna. Deretter, i god Thomas-ånd, prøver han å få andre til å ta på den også:
“Du, kom og kjenn på den!”
Litt senere innser han hvorfor alt har blitt så varmt:
“Fordi jeg har jo hatt den på der, og så er den varmet rett under!”
Aha-opplevelsen kommer litt sent – etter at han allerede har brent seg flere ganger.
Tomater: På eller Ikke På?
Når kjøttet omsider er ferdig, står det neste dilemmaet for tur: Skal tomatene legges på nachosen før steking eller etter?
Thomas heller mot før steking. Problemet? “Det blir sånne små bomber i munnen når du skal ete det etterpå,” sier han, mens han ser betenkt på retten. Til slutt lander han på en gylden middelvei: Tomater på noen steder, men ikke overalt.
En kompromissløsning verdig en mesterkokk.
Tidsklemma Slår Til
Nachosen skulle vært ferdig klokka 11. Klokka nærmer seg 12. Stemningen er i ferd med å gå fra lattermild til sulten desperasjon.
“Det var litt dumt at alle skal ha lunsj klokka 11, og så er ikke denne ferdig før 12,” innrømmer Thomas.
Men mirakuløst nok – maten blir klar til slutt! Problemet er bare at de fleste allerede har reist igjen.
“Ja, ja, nærmer seg nå,” sier han og ser seg rundt i et tomt rom.
Maten er Servert – Og Smaken?
Tross alt kaoset, småbrannene og Thomas’ brente fingre, er det enighet om én ting: Nachosen smaker fantastisk!
“Jeg ser at det lyser opp hverdagen for de her, så det gir meg motivasjon til å gjøre dette videre,” sier Thomas fornøyd. To personer har faktisk blitt igjen for å spise, og det må da være et kvalitetsstempel?
Og med det avslutter vi nok en ikonisk Fredagslunsj på Næringsbygget. Hva kan vi lære av dette? Jo, at god mat, godt humør og litt kaos hører sammen. Og at røykvarsleren her burde sjekkes jevnlig.
📢 Følg med neste uke for mer kokkelering med Thomas – hva kan gå galt?
Oppskrift: Thomas’ (litt kaotiske) Nachos
Vil du prøve å gjenskape denne lunsjen – uten brannskader? Her er det du trenger:
Ingredienser
• 400 g kjøttdeig (eller 800 g hvis du vil gjøre som Thomas)
• 1 pose nachochips
• 1 boks hakkede tomater
• 1 rødløk, hakket
• 1 paprika, hakket
• 1 jalapeño, skivet (valgfritt)
• 2 dl revet ost (eller mer, ost er aldri feil)
• 1 ts paprikapulver
• 1 ts spisskummen
• 1 ts hvitløkspulver
• Salt og pepper etter smak
• 1 beger rømme
• Guacamole eller avokado
• Salsa
Fremgangsmåte
1. Stek kjøttdeigen i en varm panne med krydder. Pass på at du ikke har for mye kjøtt i panna samtidig, ellers blir det mer kokt enn stekt.
2. Legg nachochipsene på et stekebrett (husk bakepapir, i motsetning til Thomas).
3. Fordel kjøttet over chipsene og dryss over hakket løk, paprika og jalapeño.
4. Strø rikelig med ost på toppen (Thomas vurderte kun ost, men litt grønnsaker skader ikke).
5. Stek i ovnen på 200°C i ca. 10 minutter, til osten er smeltet og lett gyllen.
6. Server med rømme, guacamole og salsa – men vent litt hvis du har hatt tomater på, så du unngår små eksplosjoner i munnen.
Sånn! Nå kan du lage Thomas’ nachos selv, men forhåpentligvis med litt mindre dramatikk. Eller, kanskje litt kaos bare gjør det morsommere?
Vi sees neste fredag – hvem vet hva Thomas finner på da?

Kommentarer